Nezapomeňte na Saunu

08.07.2013 13:08

Jaký vliv má sauna na zdraví člověka?

Saunování má především výborný preventivní účinek. Napomáhá klidnější činnosti srdce, prohlubuje a uvolňuje dýchací cesty. Stejně tak utiší vaše podrážděné nervy, migrénu nebo nervozitu. Vylaďuje hormonální funkce. Díky saunování se tělo začne silně okysličovat, dojde k rozšiřování kožních pórů a cév. Zlepší se dýchání kůže, ta je potom vláčnější a svěžejší. Končetiny se lépe prokrví, což je vhodné, pokud vás, zejména v zimním období, trápí studené nohy. Odstraňuje stresy každodenního života. Má prokazatelné blahodárné účinky na psychiku člověka, regeneraci celého organismu včetně svalstva. Je nesmírně prospěšná jako prevence vůči alergiím.

Z léčebného hlediska má saunování podpůrný význam. Z literatury a praxe je známo využívání aromaterapie (při léčbě horních cest dýchacích, při poruchách pohybového ústrojí, při nespavosti), sauna se využívá k prohřátí kloubů u některých ortopedických diagnóz, při některých klimakterických potížích apod. Zajímavých výsledků se dosahuje také při saunování mentálně postižených dětí v denních stacionářích. Může kladně ovlivnit chronické záněty žlučníku, slinivky břišní, tenkého i tlustého střeva, do jisté míry ovlivní i průběh vředové nemoci, a to především v její počáteční fázi. Dýchání v prohřívárně není obtížné, obvykle se dýchá zhluboka.

Saunování se proto doporučuje u chronických zánětů cest dýchacích, chronických zánětů průdušek, u astmatických stavů, poskytuje úlevu osobám s rozedmou plic a je vhodná v rekonvalescenci po akutních zánětech horních cest dýchacích a zánětech plic. Výrazný je vliv saunování na tzv. neurovegetativní systém: po sauně se dobře spí, saunování odstraňuje migrénové bolesti, vede k osvěžení, k pocitům radostné nálady a uklidnění, k útlumu předchozího vzrušení, k ústupu tísnivých pocitů, nervozity, neklidu, nespavosti a nechutenství. Dalším kladem je zlepšení prokrvení končetin (příznak tzv. „studených nohou“).

Další výčet kladných vlivů pravidelného saunování je rehabilitace po úrazech, při doléčování obrn končetinových nervů, rehabilitace plotýnkových syndromů, zánětů šlach a svalů z přetížení, dochází ke zmenšení obtíží u artróz a revmatismu, zlepšují se některá onemocnění kůže.

Saunování má také příznivý účinek kosmetický. Vyplavuje se maz a nečistoty z kožních pórů, zlepšuje se dýchání kůže, zvětšuje se její vláčnost, svěžest i vzhled. Napomáhá k jemnosti a hebkosti vlasů, zvýšeným prokrvením přispívá i k výživě vlasových kořínků.

Sauna však není samospasitelná. Saunování může zklamat především ty, kteří si myslí, že saunováním zhubnou. Pravda je, že se při saunování během 1/2 hodiny ztratí 500 g vody, pravda je i to, že saunování pomůže k lepšímu rozložení vody v organizmu, což snižuje např. otoky u lidí s nadváhou, když mizí voda z tukových tkání. Nahromaděné tukové zásoby však nezmizí a vodu po saunové lázni rychle doplníme.

Pro koho sauna není vhodná?

Sauna je vhodná pro zdravé osoby, u nichž nebyly zjištěny známky nějakého závažného onemocnění (akutního nebo zhoršeného chronického). Pro příjemné saunování je důležitý momentální psychický stav a okamžitá tělesná dispozice. Nemocný by se měl před návštěvou sauny poradit se svým ošetřujícím lékařem. Některá onemocnění nepatří do sauny vůbec (akutní záněty, některé kožní projevy, kontraindikované gynekologické problémy a degenerativní onemocnění, apod.) Kdo se zdráv necítí, měl by se obrátit na lékaře. Při akutních nemocech – záněty horních cest dýchacích, záněty průdušek; záněty močových cest i infekčních choroby, také při těžších poruchách orgánů je saunování nevhodné. Do sauny se nemá vstupovat po hojném jídle a v žádném případě v alkoholovém opojení, samozřejmě také v době léčení, nebo po velkém tělesném či duševním vypětí.